Fasete za zube ili viniri za zube su idealno rešenje za osobe koje žele da poboljšaju izgled zuba koji su krivi, oštećeni ili su promenili boju.

U pitanju su tanki slojevi, izrađeni od keramike ili kompozitnog materijala, koji se postavljaju na prednju stranu zuba stvarajući atraktivan izgled.

 Kada se koriste fasete?

Najčešće situacije u kojima se primenjuju fasete su:

 • Izražena promena boje zuba koja se ne može ispraviti izbeljivanjem zuba
 • Nepravilan oblik ili različita veličina zuba.
 • Ukoliko postoje neželjeni razmaci između zuba.
 • Za poboljšanje izgleda zuba koji imaju stare ili velike kompozitne plombe.
 • Kao alternativa za pacijente koji žele da isprave blago krive zube bez nošenja fiksnog ortodontskog aparata.
 • Ako su zubi oštećeni ili imaju pukotinu fasete mogu poslužiti kao zaštita i ojačanje strukture.
 • Za zaštitu zuba koji su oštećeni kao posledica bruksizma (škripanje zuba) ili usled erozije zuba uzrokovane kiselinskim oštećenjima.

 Keramičke fasete

Keramičke fasete su jedan od najpopularnijih izbora u estetskoj stomatologiji.

 • Keramika je poznata po svojoj dugotrajnosti, čvrstoći i izdržljivosti. Osim toga keramičke fasete su otporne na mrlje i promene boje, te zadržavaju svoj oblik i sjaj tokom dužeg vremenskog perioda.
 • Ovaj materijal vrlo verno imitira prirodni sjaj zuba, keramičke fasete reflektuju svetlost na skoro identičan način kao i prirodni zubi, što daje zubima prirodan izgled.

Kompozitne fasete

Kompozitne fasete ili viniri izrađuju se od specijalnog smolastog materijala. Ovaj materijal se može oblikovati direktno na zubima, što omogućava precizno prilagođavanje obliku i boji fasete prema željama pacijenta.

 • Kompozitne fasete je moguće postaviti relativno brzo. Često je moguće dobiti kompozitne fasete tokom samo jedne posete stomatološkoj ordinaciji.
 • Ovaj materijal omogućava laku modifikaciju i popravku u slučaju oštećenja, bez potrebe za kompletnom zamenom fasete.
 • Iako su jeftinije od keramičkih, kompozitne fasete možda neće imati istu trajnost ili otpornost na mrlje kao keramičke fasete. Bez obzira na to, one predstavljaju pristupačnu i fleksibilnu opciju za osobe koje žele poboljšati izgled svog osmeha.

 Kako izabrati nijasnu boje faseta?

Prilikom izrade faseta, stomatolog će u saradnji sa vama odabrati nijansu koja najbolje odgovara prirodnoj boji vaših zuba ili željenom izgledu osmeha.

Ukoliko želite efekat izbeljivanja, možete odabrati svetliju nijansu od prirodne boje zuba.

Cilj je da fasete izgledaju što prirodnije, stoga se u obzir uzima ne samo boja zuba, već i boja kože, boja očiju i lične preferencije.

Koliko traju fasete?

Trajanje kompozitnih faseta, uz dobro održavanje higijene usta i zuba se procenjuje na pet do sedam godina.

Prednosti upotrebe faseta (vinira) za zube

 • Postupak postavljanja faseta je manje invazivan zato što viniri zahtevaju manje brusenje prirodnog zuba, dok krunice za zube imaju više brusenja od faseta.
 • Materijali koji se koriste za izradu vinira su biokompatibilni, okolno zubno tkivo ih dobro prihvata i ne izazivaju alergijske reakcije.
 • Viniri za zube poboljšavaju izgled vašeg osmeha i pružaju vam belje, ravnomernije i privlačnije zube.
 • Mogu da promene boju, oblik i veličinu zuba, što je posebno korisno za osobe čiji su zubi potamneli ili imaju nepravilan oblik.

Fasete za zube cena

Cena faseta zavisi od vrste materijala koji se koristi i od složenosti izrade.

Stomatološka ordinacija Zorić iz Novog Sada pruža visokokvalitetne fasete po cenama koje su prilagođene pacijentima.

Ako vas zanima fasete za zube cena, posetite naš cenovnik.

Ako imate bilo kakva pitanja ili želite da saznate više o za fasetama za zube, stomatološka ordinacija Zorić je tu za vas.

Zakažite besplatan pregled, tokom kojeg možete postaviti sva pitanja koja vas zanimaju. Ovaj pregled je prilika da dobijete sve potrebne informacije i pomoć u donošenju najbolje odluke za vaš osmeh.

Posetite nas na adresi Vase Stajića 4, Novi Sad, kontaktirajte nas putem telefona 021 452-902 ili 063 530-931 ili kliknite na dugme ispod teksta i online zakažite pregled.