Ortodoncija

Šta je ortodoncija?

Ortodoncija, poznata i kao ortopedija vilica, bavi se ispravljanjem nepravilnosti zuba i vilica putem fiksnih ili mobilnih (pokretnih) aparata, odnosno proteza.

Ove terapije se primenjuju kako kod dece, tako i kod odraslih pacijenata.

U današnje vreme, sve više odraslih bira ortodontske tretmane umesto brušenja zuba i izrade krunica i mostova, te kroz fiksne ortodontske procedure postižu besprekoran osmeh.

Cilj ortodontske terapije je postizanje pravilnog zagrižaja radi optimalne funkcionalnosti pri žvakanju, kao i ravnomerne raspodele opterećenja na sve zube.

Osim toga, ispravan položaj zuba olakšava oralnu higijenu, smanjujući rizik od karijesa i oboljenja desni.

Fiksne proteze

KLASIČNA METALNA PROTEZA

Fiksni ortodontski aparat je metoda za ispravljanje nepravilnosti zuba. Može se koristiti kod svih uzrasta, ali se posebno preporučuje odraslima jer je kod njih završen razvoj vilica.

Ovaj aparat sastoji se od bravica i žičanog luka, koji povezuje bravice. Bravice se postavljaju na zube pomoću specijalnog lepka, a kroz njih prolazi žičani luk, koji primenjuje silu za pomeranje zuba.

Terapija može trajati različito, a zahteva redovne mesečne preglede prilagođene individualnim potrebama.

Održavanje oralne higijene tokom nošenja ovog aparata je ključno.

Nakon terapije, pacijenti dobijaju retainer (fiksan ili mobilan) za očuvanje postignutih rezultata.

Postoje različite vrste fiksnih proteza. Klasične metalne napravljene su od nerđajućeg čelika ,cine ih metalne bravice I gumice koje mogu biti u razlicitim bojama. Zatim postoje samolegirajuće proteze koje imaju metalne bravice, ali bez gumica i Estetske proteze koje imaju providne bravice koje se stapaju s bojom zuba, pružajući diskretnije rešenje.

ESTETSKA PROTEZA

Mobilne proteze

Mobilne proteze su prilagođene mlađim pacijentima koji su još u razvoju.

Ovi ortodontski aparati se mogu izraditi za jednu ili obe vilice, a pacijenti ih sami stavljaju i vade iz usta, za razliku od fiksnih proteza.

Ključno je da deca sarađuju i budu motivisana za nošenje aparata kako bi terapija bila uspešna.

Preporučuje se nošenje aparata najmanje 14 sati dnevno.

Mobilne proteze mogu imati šrafove koji se prilagođavaju uz dogovor sa ortodontom.

Međutim, kod veoma rotiranih ili naglašeno nagnutih zuba, ili zuba koji su izrasli na pogrešnom mestu, mobilna proteza neće potpuno korigovati situaciju, pa se u takvim slučajevima obično preporučuje fiksna proteza.