Fasete

Fasete za zube predstavljaju inovativno rešenje za male nepravilnosti na prednjim zubima, omogućavajući pacijentima da postignu idealan oblik zuba i prirodan, sjajan osmeh. Obično se koriste za rešavanje estetskih problema kao što su razmaci između zuba, nepravilna boja, kao i neadekvatan položaj i oblik zuba.

Vrste faseta

Fasete se izrađuju od kompozita ili keramike. Kompozitne fasete mogu se izraditi direktno u ordinaciji ili se mogu lepiti već fabrički napravljene kompozitne fasete (Edelweiss fasete). Ovi materijali se odlikuju izuzetnom dugotrajnošću i kvalitetom u poređenju sa standardnim kompozitnim fasetama.

Proces izrade kompozitnih faseta može se završiti tokom jedne posete stomatologu, dok keramičke fasete obično zahtevaju nekoliko poseta za potpunu postavku.

 

 

Da li je potrebno brušenje zuba prilikom postavljanja faseta?

Kompozitne fasete obično ne zahtevaju brušenje, osim u slučajevima kada su zubi izrazito pomereni ili nagnuti, gde se mora ukloniti deo zubne supstance.

 

Koliko traju fasete?

Prosečan vek trajanja faseta je između 7 i 10 godina. Ključno je održavanje oralne higijene, a izbegavanje loših navika, poput konzumiranja obojenih napitaka i pušenja, je od vitalnog značaja za očuvanje dugovečnosti i estetike faseta. Pored toga, nepravilne navike poput grickanja olovke ili noktiju mogu oštetiti fasete.

 

Kompozitna faseta – cena:
Cena kompozitne fasete iznosi 6.000 RSD (okvirno 50 €).