Ako želite blistav i upečatljiv osmeh, bezmetalne i metalokeramičke krunice su dugotrajno rešenje, koje može trajati 10 i više godina. Ali, kako da znate koje da izaberete? Saznajte u ovom tekstu.

Ukoliko vam se ne dopada oblik vaših zuba, ili primetite da je veličina određenih zuba asimetrična, ili je neki zub promenio boju, ili ste možda izgubili neke ili sve zube, onda su zubne krunice pravo rešenje za vas.

Po mnogo čemu su slične cirkonijum krunice i metalokeramičke krunice. Obe daju lepotu osmehu i pružaju odlično rešenje za restauraciju zuba.

Međutim, postoji i 5 ključnih razlika između bezmetalnih (cirkonijum) i metalokeramičkih krunica.

Cirkonijum krunice pružaju svetliji i prirodniji izgled zuba

Iako obe vrste krunica pružaju estetski privlačno rešenje, ako želite prirodniji i svetliji izgled zuba i osmeh koji je upečatljiv i koji ostavlja fantastičan utisak, onda su cirkonijum krunice bolje rešenje.

Cirkonijum je materijal koji je veoma transparentan i ima slične optičke osobine kao i prirodni zubi što čini da se svetlost prelama na sličan način kao kod prirodnih zuba. Zbog toga zubi sa cirkonijum krunicama izgledaju prirodnije i svetlije.

Cirkonijum krunice doprinose manjem brusenju zuba

Tokom postavljanja krunica, u oba slučaja je neophodno brusiti zube. Međutim, bezmetalne (cirkonijum) krunice su tanje od metalokeramičkih, što znači da se pri njihovom postavljanju zubi manje bruse. To doprinosi da ostaje više zubnog materijala na prirodnim zubima, živac je bolje zaštićen, a zubi traju duže.

Sa druge strane, postavljanje metalokeramičkih krunica zahteva veću obradu određenog dela zubne strukture kako bi se napravilo mesto za krunu što utiče na to da se zubi više bruse nego kod cirkonijum krunica.

Metalokeramičke krunice mogu da stvore vidljivu tamnu liniju

Metalokeramičke krunice imaju metalnu bazu obloženu keramikom. S vremenom može da se desi da metalna baza postane vidljiva i to u vidu crne linije, koja se pojavljuje oko krunice, posebno kada se osoba smeje ili otvara usta. Zato osobe koje žele besprekoran osmeh, radije biraju bezmetalne krune sa kojima ne postoji ova vrsta rizika.

 

Cirkonijum krunice ne izazivaju alergijske reakcije

Cirkonijum je visokokvalitetan materijal koji je i biokompatibilan, a to znači da ne reaguje sa tkivima u ustima, ne ispušta nikakve štetne supstance i ne uzrokuje alergijske ili toksične reakcije.

Sa druge strane, iako retko, postoji mogućnost da neki pacijenti razviju alergijske reakcije na metalokeramičke krunice, posebno na metalnu bazu, koja se koristi ispod keramičkog sloja. Ove reakcije mogu uključivati iritaciju desni ili druge alergijske simptome.

 Metalokeramičke krunice u startu koštaju manje

Ukoliko vam je budžet ograničen i tražite ekonomičniju opciju, metalokeramičke krunice bi mogle biti dobar izbor za vas. Njihova cena je znatno niža u odnosu na bezmetalne krunice pa ako želite da imate lep osmeh i da manje novca potrošite na restauraciju zuba, onda su preporuka metalokeramičke krunice.

 

Metalokeramičke ili cirkonijum krune?

Bez obzira na pomenute nedostatke metalokeramičkih krunica, one su i dalje jako dobro rešenje za prirodan i lep izgled zuba. Dugotrajne su, otporne na promenu boje, jake i izdržljive i pri tome koštaju manje nego cirkonijum krunice.

 Bilo da se odlučite za cirkonijum ili metalokeramičke krunice, obe opcije pružaju estetski privlačno i funkcionalno rešenje za restauraciju zuba.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili želite da saznate više o ovim opcijama, stomatološka ordinacija Zorić u Novom Sadu je tu za vas.

Zakažite besplatan pregled na kojem ćete moći da nas pitate sve što vas zanima i na kojem ćemo vam pomoći da donesete najbolju odluku za sebe.